Noord

Cursus Specialist Bijenproducten en cursus Keurmeester Bijenproducten.

De interesse in beide cursussen is groot. Verdiepen van kennis en vaardigheden is voor iedereen die met bijen en bijenproducten te maken heeft, van belang. Ook dit jaar wordt bij voldoende belangstelling de opleiding georganiseerd. Meld je aan via het contactformulier.

Lijkt het jou of je partner/huisgenoot leuk om mee te doen, dan kun je blijk geven van je belangstelling via het contactformulier

UITSLAGEN HONINGKEURING 5 AUGUSTUS 2023 MARKT VAN MELK EN HONING

De markt was zoals gebruikelijk weer van hoog niveau. Dat was ook de honing die werd ingeleverd bij de keurmeesters van het Bijkersgilde. Ondanks de dreigende berichten van veel regen en wind, bleef het de hele marktdag droog tot een uur of 5. Het bezoekersaantal liep in de duizenden en het bleef druk tot het einde van de markt. De Markt van Melk en Honing is ieder jaar een feest voor zowel de imkers als de honingliefhebbers.  Het aantal te keuren bijenproducten was lager dan de laatste jaren. Wat ontbrak waren honinggebak, mede, propolis, bijenwas, kaarsen en korven. Daar zouden de imkers meer aandacht aan kunnen schenken. Overal in het land worden door het Bijkersgilde cursussen Specialist Bijenproducten georganiseerd. Daar ligt een mooie basis voor de productie van deze fantastische bijenproducten. Een uitdaging voor 2024. De beste prestaties leverden met:

vloeibare honing Marjolein de Jong met 9,9 punten en een vochtpercentage van 16,9.

kristalliserende honing Harm Assies

gekristalliseerde honing Harm Assies

crèmehoning Gerrit Freije

Marjolein de Jong had met 3 inzendingen in 3 verschillende klassen 1 eerste en 2 tweede prijzen, waarmee zij Algemeen Kampioen 2023 werd.

Harm Assies had met 8 inzendingen in 4 verschillende klassen 2 eerste, 2 tweede en 2 derde prijzen. Hij was daarmee Drents Kampioen 2023. Het blijkt ieder jaar weer lucratief om in zoveel mogelijk klassen mee te doen met de keuring. Natuurlijk speelt kwaliteit daarbij een hoofdrol. Het niveau van de te keuren honing was bijzonder hoog. Dat bleek ook uit de waardering bij de publieksproeverij, waar honderden marktbezoekers de wespen trotseerden, die fel concurreerden om een likje van de vele honingsoorten te genieten.

De lekkerste honing werd een gedeelde eerste/tweede plaats met Stadsgoud crèmehoning van Marjolein de Jong (Groningen) en de Voorjaarshoning van de familie Klein (Zuidlaren). De derde prijs ging in dit geval naar Gerrit Freije (Zuidlaren) met Zeeaster/klaverhoning.